2 februari 2017

Themaweken Erudio

Bij Erudio leren we onze leerlingen plannen, structureren en leren maar vergeten daarbij niet dat hoofd, hart en lijf ook in balans moeten zijn. Door het organiseren van themaweken informeren we hen op een leuke manier over de effecten van motivatie, slaap, beweging en voeding op het leren.

Afgelopen oktober hebben we de eerste slaapweek georganiseerd en dit was een groot succes. Voorafgaand aan deze slaapweek, hebben we de leerlingen gevraagd naar hun slaapgedrag.

Belangrijkste uitkomsten enquête
Uit de enquête blijkt dat onze leerlingen lastig in slaap komen. Een belangrijke oorzaak hiervoor kan liggen in het feit dat 51% van de meisjes en 62% van de jongens in het uur voor het slapengaan een beeldscherm gebruiken, vaak een mobiele telefoon. En dat is niet verstandig. Het brein heeft allereerst rust nodig om in slaap te kunnen vallen. Bovendien wordt het slaaphormoon melatonine pas aangemaakt als het donker is. We hebben de leerlingen dan ook tijdens de slaapweek geleerd dat ze 2 uur voor het slapengaan niet achter een beeldscherm moeten zitten.

Te laat naar bed
Ook is gebleken dat leerlingen vaak te laat naar bed gaan, maar liefst 60% van de 11 – 12 jarigen en 77% van de 13 – 17 jarigen. Slaap is belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Leerlingen die te weinig slapen, presteren minder op school en krijgen vaak leer- en concentratieproblemen. Slaaptekort vergroot bovendien het risico op psychische stoornissen. We adviseren onze leerlingen in de onderbouw dan ook om minimaal 9,5 uur te slapen en pubers minimaal 8,5. Om fris en uitgeslapen aan een nieuwe dag te beginnen, moeten leerlingen dus op tijd naar bed gaan en de telefoon ver uit de buurt houden.

Week van de voeding
De week van 6 februari staat bij Erudio in het teken van voeding. Samen met de leerlingen onderzoeken we wat het effect van voeding kan zijn op ons lichaam. Van welk voedsel krijg je energie? En van welk voedsel word je juist moe? Met korte workshops en oefeningen wordt antwoord gegeven op deze en heel veel andere vragen.

.